úterý 20. května 2008

Sushi (zeleninove)

Sushi se da tvorit z ruznych veci - typicke je hlavne syrove rybi maso. Syrove rybi maso jako tehotna jist nemuzu a i netehotnym bych to velmi nedoporucovala.. sushi casto byva zdrojem nakazy - cerva (nebo jeho zarodku), ktery parazituje na rybi svalove hmote a da se prenest na cloveka.
Dnes jsem delala sushi zeleninove:

SushiNORI
(rasa Nori, ktera se na sushi prodava lisovana do tvaru ctverce)

Ryze

(prodava se sushi ryze, ale kdyz nemaj, tak se hodi jakakoliv "lepiva")
Zelenina
(jakakoliv co by vam v tom chutnala. Ja jsem pouzila celerove tycinky, okurku, jarni cibulku)
Omacka do ryze:

2 PL octu

(prodava se specielne na sushi - to je ryzovy ocet, ale da se pouzit i vinny)
2 PL cukru
1 CL soli

Varime ryzi (10 min) a pak ji nechame zaklopenou odstat 15-20 minut. Do ryze nalejeme omacku, zamichame.
Rasu NORI dame na rolovaci podlozku (pardon, na fotce je ta podlozka opacne.. jsem to pak musela posouvat)
Na rasu rozpatlame ryzi (rukama). Ja jsem do ryze zamichala lenove seminka a posypala ji sezamem, ale nemusi to byt.
Na kraj dame zeleninu

Zrolujeme

Krajime na kolecka

Jestli zbyde ryze, muzeme z ni udelat napr. takove valecky, obalit je v sezamu a napr. na ne polozit krevetu nebo uzeneho lososa.



1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Sushi miluju! To o cervech jsem netusila... Poprve jsem jedla sushi pred 10 lety u korejcu v Rakousku. Sedeli jsme na zemi kolem nizkyho stolku. Nastesti tito korejci meli evropsky chovani (rozumej: nekrkali s chuti po jidlu... to bych to sushi asi nestravila :-) )