sobota 23. února 2008

Tuna steak

Tunaka jsem dlouho znala jenom z konzervy. Dneska jsme meli na veceri steaky z cerstveho tunaka. Recept psat nebudu, protoze zadnej extra recept to neni. Co uz muzem takoveho delat s rybou... hodime ji na panev a smazime na olivovem oleji. Plus naky to koreni na ryby a sul. Priste si ale nakej recept vyhledam.. je to dost jiny maso, trochu mi to pripominalo kure, neni to takove krehke jako ryba, dost hutne a suche. Takze jestli ma nekdo napad na omacku, tak dik, ze mi ji poslete.. usetrite mi hledani naky omacky na nete :)

neděle 17. února 2008

Plnene papriky

Recept vhodny i pro osoby, ktere nemaju radi lilek. (neni ho tam tak strasne citit) Takze osoby nam zname (cau Kuric..) se muzou tesit v blizke budoucnosti na snahu maskovani lilku v jidle...

Tak tady je navod:
4 papriky

1 lilek

3-4 strouzky cesneku
kousek syru (emenal, eidam, chedar, to je jedno.)
bile mlete koreni

sul (maaalicko, nebo vubec... solit neni zdrave!)

olivovy olej


Cely lilek dame pect do trouby. Po 5 minutach pridame rozpulene papriky, pokapeme je olivovym olejem a peceme 15 minut (t.j. lilek se dela dohromady 20 minut, kdyby to nekdo nepochopil..)
Po upeceni z lilku stahnem kuzi a rozmixujeme ho na kasi. Pridame cesnek, nastrouhany syr, sul, koreni, trochu oleje. Vsechno pomixujeme a plnime tim rajcata. Muzeme ozdobit susenymi bylinkami nebo cerstvou petrzelkovou nati, na fotce je na vrchu jenom syr. Proste, zapojime fantazii a servirujeme.
Odpurcum lilku jidlo podavame pod nazvem papriky plnene zeleninovou omackou.




Plnena rajcata

1/2 cibule
1 strouzek cesneku

maly svazek nate petrzelky
maly svazek bazalky
1 PL tykvovych semen

6 rajcat
50 g ementalu

250g mekeho syru (tofu, feta, ovci.. ja jsem pouzila feta)
+ muze byt trochu mleka (zalezi to od typu syru, na feta nebylo treba mleko... dala jsem tam a pak jsem to musela cedit, protoze to bylo moc ridke)

1PL masla

1 PL kysele smetany


postup:
Cibuli, cesnek, petrzelku, bazalku, tykvove semena nakrajime na drobno.

Emental postrouhame, meky syr roztlacime vidlickou, muzeme pridat trochu mleka.
Rajcatum ukrojime vrch, vydlabeme vnitro a pokrajime na male kousky.

Vsechny ingredience smichame a plnime rajcata.

Ozdobime susenymi bylinkami (na obrazku oregano), nebo pazitkou.




pátek 1. února 2008

Bila ryba v alobalu

Toto mame dnes na obed. Este jsem to moc neochutnala, ale davam to na blog, protoze to vypada dobre. Pisu "bila" ryba, protoze ja ryby delim na bile a tmave (nebo cervene). Je to takove moje soukrome deleni. Bile jsou napr. tresky, tmavy je tunak, losos atd. Tmave ryby prej obsahujou vice omega 3 (ale ne konzervovane, v pripade tunaka napr. to musi byt cerstvy rizek, konzervaci se omega 3 straci.) a meli by se jist casteji jako bile ryby. V tehotenstvi se doporucuje jist 2 porce ryb tydenne, hlavne tmave maso. Ryby by se nemeli jist v prehnane velkem mnozstvi, protoze nasavaj humusy, ktere lidi do more vypoustej.

Pro dve osoby:
400g vykostenych ryb (tady prodavaj mnam vykostene pulky cerstvych morskych ryb, napr. Cod, Haddock - treska)
2 PL (polevkova lzice) masla
stava z 2 velkych citronu
1 PL cerstve nasekane petrzelky
1 PL cerstve nasekaneho kopru
1 lzicka sole
1/4 PL cerneho koreni
1 PL mlete sladke papriky
1 cibule nakrajena na tenke kolecka

Kazdou porci ryby dame samostatne na alobal.
Do kastrolku dame roztat maslo, pridame citronovou stavu, petrzelku, sul, koreni, kopr, zamichame.
Tekutinu vylejeme na ryby, poprasime cervenou paprikou, na vrch dame cibuli a zabalime.
Peceme na grilu (my jsme pouzili gril v troube) cca 25 minut.